Na ktoré trendy v AI vyhľadávaní by som sa mal skutočne zamerať? Je tam priveľa hluku
Diskusia komunity o trendoch v AI vyhľadávaní, ktoré sa oplatí sledovať. Skutočná analýza od marketérov a stratégov o tom, ktoré novinky majú dopad na viditeľno...
Práve som vyšiel z vedenia, kde som mal predstaviť našu „AI vyhľadávaciu stratégiu na rok 2026“. Problém je, že mám pocit, akoby som si veci vymýšľal, pretože tento priestor sa mení extrémne rýchlo.
Čo si myslím, že viem:
V čom mám zmätok:
Stále čítam, že posun z poradia na citácie je najväčšia zmena od PageRanku. Ale ani neviem, ako citácie spoľahlivo merať.
Pomôžte mi nevyzerať hlúpo pred CEO.
Na čo sa reálne pripravujete vy? Ktoré trendy majú skutočné dôkazy vs. špekulácie?
Rozdelím vám, čo sa naozaj deje a čo je hype:
Potvrdené a prebieha TERAZ:
Multimodál je realita – GPT-4V, Gemini, Claude všetky spracovávajú obrázky. Používatelia NAOZAJ nahrávajú screenshoty a pýtajú sa „čo je toto?“. Vaše produktové obrázky, infografiky a grafy dokáže AI „čítať“.
Integrácia v reálnom čase je tu – Perplexity a ChatGPT s prehliadaním získavajú živé dáta. Aktuálny obsah (ceny, dostupnosť, novinky) je pre AI viditeľnosť dôležitý.
Citácia je nové poradie – Výskumy ukazujú, že pozícia v AI odpovediach zaváži. Prvá citácia získa ~45% pozornosti, druhá ~25%.
Čaká nás v 2026:
| Trend | Časový rámec | Priorita prípravy |
|---|---|---|
| Multimodálne vyhľadávanie bežné | Q1-Q2 2026 | Vysoká – pridajte alt text, kontext obrázkov |
| Agentické transakcie | Q2-Q4 2026 | Stredná – pripravte API na rezervácie/nákupy |
| Hlasovo orientované AI | Koniec 2026 | Nízka – prioritne riešte jasnosť textu |
| Cross-platform AI | Počas 2026 | Vysoká – optimalizujte pre viac AI systémov |
Stále špekulatívne:
Sústreďte sa na to, čo sa dá merať TERAZ.
Agentické transakcie sú to, čo mi nedá spať.
Vidíme to už pri ChatGPT pluginoch – ľudia si cez ne rezervujú cesty, objednávajú jedlo, nakupujú produkty bez návštevy webu značky.
Čo to znamená pre e-commerce:
Čo robíme:
Model „AI ako sprostredkovateľ“ je ako Amazon nanovo, len teraz predaj sprostredkuje ChatGPT.
Z technického hľadiska, na toto by ste sa mali zamerať:
API-ready architektúra:
Štruktúrované dáta všade:
Multiformátový obsah:
Posun v metrike:
Pôvodne: „Sme #1 pre [kľúčové slovo]“ Teraz: „Sme citovaní v 23% AI odpovedí pre [tému] naprieč ChatGPT, Perplexity a Gemini“
Nástroje ako Am I Cited sú už nevyhnutné pre nové meranie. Čo nemeriate, to neoptimalizujete.
Pridám pár konkrétnych predikcií s úrovňami istoty:
Vysoká istota (90%+):
Stredná istota (60-80%):
Nižšia istota (40-60%):
Praktický dôsledok: Plánujte na isté scenáre UŽ TERAZ. Sledujte stredné. Tie najnižšie si všímajte, ale nestavte na ne všetko.
Pýtali ste sa na multimodál, toto pozorujeme:
Súčasné multimodálne použitia:
Ako to ovplyvňuje váš obsah:
Obrázky potrebujú kontext – Alt text už nie je len pre prístupnosť. Takto AI rozumie vašim vizuálom.
Na infografikách záleží – AI vie „čítať“ infografiky a citovať údaje z nich.
Produktová fotografia – Jasné, informatívne obrázky produktov môžu priamo odpovedať na otázky.
Grafy a vizualizácie dát – Tie sa menia na zdroje citácií, keď AI odpovedá na dátové otázky.
Rýchle výhry:
Vizuálny web sa stáva súčasťou znalostnej bázy AI. Nedovoľte, aby vaše obrázky boli neviditeľné.
Vážim si všetky pohľady do budúcnosti, ale pridám trochu reality.
Na čo by sa väčšina firiem mala v 2026 NAOZAJ sústrediť:
Dajte najprv do poriadku základy
Až potom pridajte AI vrstvu
Nezbytočne to neprekomplikujte
80/20 AI vyhľadávania 2026:
Nenechajte sa oslepiť lesklou budúcnosťou na úkor „nudnej“ prítomnosti.
Toto je naozaj dobrá rada. My sme sa nechali uniesť hype-om a stratili 6 mesiacov na pokročilé veci.
Čo nám reálne pomohlo:
Čo zatiaľ nepomohlo:
Po zameraní sa na základy vidíme AI citácie pri ~12% relevantných dotazov. Predtým sme mali takmer 0%, keď sme naháňali pokročilé stratégie.
Jednoduché víťazstvá. Až potom optimalizujte.
Staviame v AI priestore, tu je môj pohľad na rok 2026:
Skutočný posun nie je v technológii – je v správaní.
Používatelia menia SPÔSOB vyhľadávania:
Čo to znamená:
Moja predikcia: V roku 2026 vyhrajú firmy, ktoré chápu nové používateľské správanie a vytvárajú obsah, ktorý ho obsluhuje – nie tie s najmodernejšími AI nástrojmi.
Tak ako bolo SEO vždy o pochopení zámeru vyhľadávania, optimalizácia pre AI je o pochopení zámeru sprostredkovaného AI.
Pýtali ste sa na metriky, tu je, čo sledujeme pre 2026:
Tradičné (stále dôležité):
AI-špecifické (nový základ):
Kombinovaný pohľad: Vytvorili sme dashboard, kde sú tradičné SEO metriky spolu s AI viditeľnosťou. Korelácia je zaujímavá – naše top Google stránky sú aj najcitovanejšie v AI, ale nie vždy.
Používané nástroje:
Čo reportujem vedeniu: „Sme #2 v Google pre [kľúčové slovo] A zároveň citovaní v 18% ChatGPT odpovedí na túto tému.“
Tento kombinovaný pohľad potrebujú na pochopenie našej skutočnej viditeľnosti vo vyhľadávaní.
Táto diskusia mi dala presne to, čo som potreboval. Toto je už môj framework prezentácie:
Pre CEO stretnutie:
1. Scéna (Čo sa mení)
2. Základ (Čo robíme teraz)
3. Roadmapa (Priority 2026)
4. Metriky (Ako meriame)
Hlavné posolstvo: Neopúšťame to, čo funguje. Rozširujeme viditeľnosť aj na AI povrchy. Je to evolúcia, nie revolúcia.
Vďaka všetkým. Teraz sa cítim omnoho istejšie.
Get personalized help from our team. We'll respond within 24 hours.
Sledujte, ako sa menia AI vyhľadávacie platformy a kde sa vaša značka objavuje. Monitorujte svoju viditeľnosť v ChatGPT, Perplexity a na vznikajúcich AI vyhľadávačoch.
Diskusia komunity o trendoch v AI vyhľadávaní, ktoré sa oplatí sledovať. Skutočná analýza od marketérov a stratégov o tom, ktoré novinky majú dopad na viditeľno...
Diskusia komunity o tom, ako zabezpečiť odolnosť AI vyhľadávacích stratégií voči zmenám. Skutočné skúsenosti stratégov s tvorbou prispôsobiteľných prístupov k A...
Diskusia komunity o skutočných dôsledkoch neoptimalizovania pre AI vyhľadávanie. Dáta a skúsenosti marketérov, ktorí AI optimalizáciu odkladali.
Súhlas s cookies
Používame cookies na vylepšenie vášho prehliadania a analýzu našej návštevnosti. See our privacy policy.