Na które trendy wyszukiwania AI naprawdę warto zwracać uwagę? Tyle szumu wokół
Dyskusja społeczności na temat trendów wyszukiwania AI, które warto obserwować. Rzetelna analiza marketerów i strategów, które zmiany mają znaczenie dla widoczn...
Właśnie wyszedłem z zebrania zarządu, na którym poproszono mnie o przedstawienie naszej „strategii wyszukiwania AI na 2026”. Problem w tym, że mam wrażenie, iż wymyślam rzeczy na poczekaniu, bo ta branża zmienia się tak szybko.
Co wydaje mi się, że wiem:
Czego nie rozumiem:
Ciągle czytam, że zmiana z rankingów na cytowania to największa rewolucja od czasów PageRank. Ale nawet nie wiem, jak wiarygodnie mierzyć cytowania.
Pomóżcie mi nie wyjść na głupka przed CEO.
Na co WY się naprawdę przygotowujecie? Jakie trendy mają realne potwierdzenie, a co to tylko spekulacje?
Pozwól, że rozbiję co się naprawdę dzieje, a co jest hype’em:
Potwierdzone i dzieje się TERAZ:
Multimodalność jest faktem – GPT-4V, Gemini, Claude przetwarzają obrazy. Użytkownicy JUŻ przesyłają zrzuty ekranu i pytają „co to jest?”. Twoje zdjęcia produktów, infografiki i wykresy mogą być „czytane” przez AI.
Integracja w czasie rzeczywistym już działa – Perplexity i ChatGPT z opcją przeglądania pobierają dane live. Twoje aktualne treści (ceny, dostępność, newsy) mają znaczenie dla widoczności w AI.
Cytowanie to nowy ranking – Badania pokazują, że pozycja w odpowiedziach AI ma znaczenie. Pierwsze cytowanie przyciąga ~45% uwagi użytkownika, drugie ~25%.
Nadchodzi w 2026:
| Trend | Termin | Priorytet przygotowań |
|---|---|---|
| Multimodalne wyszukiwanie powszechne | Q1-Q2 2026 | Wysoki – dodaj alt text, kontekst obrazów |
| Agentowe transakcje | Q2-Q4 2026 | Średni – przygotuj API do rezerwacji/zakupów |
| AI skupione na głosie | Koniec 2026 | Niski – najpierw skup się na jasności tekstu |
| AI wieloplatformowe | Cały 2026 | Wysoki – optymalizuj pod różne systemy AI |
Wciąż spekulacje:
Skup się na tym, co mierzalne TERAZ.
Agentowe transakcje to coś, co spędza mi sen z powiek.
Już teraz widzimy to dzięki wtyczkom ChatGPT – ludzie mogą rezerwować podróże, zamawiać jedzenie, kupować produkty bez odwiedzania strony marki.
Co to oznacza dla e-commerce:
Co robimy:
Model „AI jako pośrednik” to jak Amazon od nowa, tylko teraz to ChatGPT pośredniczy w sprzedaży.
Z technicznego punktu widzenia, oto na co powinieneś się przygotować:
Architektura gotowa na API:
Ustrukturyzowane dane wszędzie:
Treści w wielu formatach:
Zmiana metryk:
Dawniej: „Jesteśmy na #1 dla [słowa kluczowego]” Teraz: „Jesteśmy cytowani w 23% odpowiedzi AI na [temat] w ChatGPT, Perplexity i Gemini”
Narzędzia typu Am I Cited stają się niezbędne do tej drugiej metryki. Nie zoptymalizujesz, jeśli nie możesz tego śledzić.
Dodam konkretne prognozy z poziomami pewności:
Wysoka pewność (90%+):
Średnia pewność (60-80%):
Niższa pewność (40-60%):
Praktyczna implikacja: Planuj już teraz pod scenariusze z wysoką pewnością. Monitoruj te ze średnią. Obserwuj te z niską, ale nie stawiaj na nie wszystkiego.
Skoro pytałeś konkretnie o multimodalność, oto co widzimy:
Aktualne przypadki użycia multimodalności:
Jak to wpływa na Twoje treści:
Obrazom potrzebny jest kontekst – Alt text to już nie tylko dostępność. To sposób, w jaki AI rozumie Twoje grafiki.
Infografiki mają znaczenie – AI potrafi „czytać” infografiki i cytować zawarte w nich dane.
Fotografia produktowa – Jasne, informacyjne zdjęcia produktów mogą teraz bezpośrednio odpowiadać na pytania.
Wykresy i wizualizacje danych – Stają się źródłem cytowań, gdy AI odpowiada na pytania o dane.
Szybkie wygrane:
Wizualny internet staje się częścią bazy wiedzy AI. Nie pozwól, by Twoje obrazy były niewidzialne.
Doceniam te wszystkie futurologiczne rozważania, ale pozwólcie, że zrobię szybki reality check.
Na czym POWINNA się skupić większość firm w 2026:
Najpierw podstawy
Dopiero potem AI
Nie przekombinuj
80/20 wyszukiwania AI w 2026:
Nie daj się rozproszyć błyskotkom przyszłości kosztem nudnej teraźniejszości.
To naprawdę świetna rada. My daliśmy się ponieść hype’owi i zmarnowaliśmy 6 miesięcy na zaawansowane rzeczy.
Co faktycznie przyniosło efekt:
Co (jeszcze) nie przyniosło efektu:
Po skupieniu się na podstawach mamy już cytowania AI w ~12% istotnych zapytań. To wzrost z prawie 0%, gdy goniliśmy zaawansowane strategie.
Proste wygrane. Potem optymalizuj.
Tworząc rozwiązania w AI, oto mój pogląd na krajobraz 2026:
Prawdziwa zmiana to nie technologia – to zachowanie użytkowników.
Użytkownicy zmieniają SPOSÓB wyszukiwania:
To oznacza:
Moja prognoza: Firmy, które wygrają w 2026, to nie te z najbardziej zaawansowanymi narzędziami AI. To te, które rozumieją nowe zachowania użytkowników i tworzą treści pod ich potrzeby.
Jak SEO zawsze polegało na rozumieniu intencji wyszukiwania – optymalizacja pod AI to zrozumienie intencji mediowanej przez AI.
Pytałeś o metryki, oto co śledzimy na 2026:
Tradycyjne (wciąż ważne):
AI-specyficzne (nowe, niezbędne):
Widok łączony: Zbudowaliśmy dashboard pokazujący klasyczne metryki SEO obok metryk widoczności w AI. Korelacja jest ciekawa – nasze topowe strony Google to też te najczęściej cytowane w AI, ale nie zawsze.
Narzędzia jakich używamy:
Co raportuję zarządowi: „Jesteśmy #2 w Google dla [słowa kluczowego] I cytowani w 18% zapytań ChatGPT na ten temat.”
Ten widok łączony pozwala im zrozumieć naszą faktyczną widoczność w wyszukiwaniu.
Ten wątek dał mi dokładnie to, czego potrzebowałem. Oto mój szkielet prezentacji:
Na spotkanie z CEO:
1. Krajobraz (co się zmienia)
2. Fundamenty (co robimy teraz)
3. Roadmapa (priorytety 2026)
4. Metryki (jak będziemy mierzyć)
Kluczowy przekaz: Nie rezygnujemy z tego, co działa. Poszerzamy nasz zasięg o powierzchnie AI. To ewolucja, nie rewolucja.
Dzięki wszystkim. Czuję się teraz dużo pewniej.
Get personalized help from our team. We'll respond within 24 hours.
Śledź, jak zmieniają się platformy wyszukiwania AI i gdzie pojawia się Twoja marka. Monitoruj swoją widoczność w ChatGPT, Perplexity i w nowych, rozwijających się wyszukiwarkach AI.
Dyskusja społeczności na temat trendów wyszukiwania AI, które warto obserwować. Rzetelna analiza marketerów i strategów, które zmiany mają znaczenie dla widoczn...
Dyskusja społecznościowa o zabezpieczeniu strategii wyszukiwania AI na przyszłość. Prawdziwe doświadczenia strategów w budowaniu elastycznych podejść do widoczn...
Dyskusja społeczności na temat wielkości rynku wyszukiwania AI i prognoz wzrostu. Prawdziwe rozmowy marketerów oceniających inwestycje w optymalizację wyszukiwa...
Zgoda na Pliki Cookie
Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania i analizować nasz ruch. See our privacy policy.