Na jaké trendy v AI vyhledávání bych měl opravdu dávat pozor? Je tu tolik hluku
Diskuse komunity o trendech v AI vyhledávání, které stojí za to sledovat. Skutečná analýza od marketérů a stratégů, které změny mají vliv na viditelnost a co je...
Právě jsem vyšel z porady vedení, kde jsem měl prezentovat naši „AI vyhledávací strategii pro rok 2026“. Problém je, že mám pocit, že si věci vymýšlím, protože tenhle obor se hýbe tak rychle.
Co si myslím, že vím:
V čem mám zmatek:
Pořád čtu, že posun od pořadí ke citacím je největší změna od PageRanku. Jenže zatím ani nevím, jak citace spolehlivě měřit.
Pomozte mi nevypadat hloupě před CEO.
Na co se skutečně připravujete vy? Které trendy mají reálné podklady a co je jen spekulace?
Rozložím to, co se opravdu děje vs. co je hype:
Potvrzeno a děje se TEĎ:
Multimodál je realita – GPT-4V, Gemini, Claude zpracovávají obrázky. Uživatelé OPRAVDU nahrávají screenshoty a ptají se „co to je?“. Vaše produktové obrázky, infografiky a grafy teď AI „čte“.
Reálná integrace v reálném čase je tady – Perplexity a ChatGPT s prohlížením stahují živá data. Váš aktuální obsah (ceny, dostupnost, zprávy) je důležitý pro AI viditelnost.
Citace je nové pořadí – Výzkumy ukazují, že pozice v AI odpovědích je klíčová. První citace získá cca 45 % pozornosti uživatelů, druhá asi 25 %.
Co přijde v 2026:
| Trend | Časová osa | Priorita přípravy |
|---|---|---|
| Multimodální vyhledávání mainstream | Q1–Q2 2026 | Vysoká – přidat alt text, kontext k obrázkům |
| Agentické transakce | Q2–Q4 2026 | Střední – připravit API pro rezervace/nákupy |
| Hlasová AI | Konec 2026 | Nízká – nejdřív srozumitelný text |
| Mezi-platformní AI | Celý rok 2026 | Vysoká – optimalizace pro různé AI systémy |
Stále spekulativní:
Soustřeďte se na to, co lze měřit TEĎ.
To agentické transakční téma mi nedá spát.
Už to vidíme u ChatGPT pluginů – lidé rezervují cestování, objednávají jídlo, nakupují produkty, aniž by navštívili web značky.
Co to znamená pro e-commerce:
Co děláme:
Model „AI jako prostředník“ je jako Amazon znovu, jen teď obchod zprostředkovává ChatGPT.
Z technického pohledu byste měli směřovat k tomuto:
Architektura připravená na API:
Strukturovaná data všude:
Obsah ve více formátech:
Posun v metrice:
Staré: „Jsme #1 na [klíčové slovo]“ Nové: „Jsme citováni v 23 % AI odpovědí na [téma] v ChatGPT, Perplexity a Gemini“
Nástroje jako Am I Cited jsou pro tohle měření nezbytné. Nelze optimalizovat, co nesledujete.
Přidám konkrétní predikce s úrovní jistoty:
Vysoká důvěra (90 %+):
Střední důvěra (60–80 %):
Nižší důvěra (40–60 %):
Praktický dopad: Plánujte pro scénáře s vysokou jistotou TEĎ. Sledujte střední. Ty nízké nechte v záloze, ale nevsázejte na ně vše.
Ptali jste se konkrétně na multimodál, zde jsou poznatky:
Aktuální multimodální případy použití:
Dopad na váš obsah:
Obrázky potřebují kontext – Alt text už není jen pro přístupnost. Je to způsob, jak AI rozumí vašim vizuálům.
Infografiky mají význam – AI nyní „čte“ infografiky a cituje data v nich.
Produktová fotografie – Jasné, informativní produktové snímky mohou přímo odpovídat na dotazy.
Grafy a datové vizualizace – Stávají se zdroji citací při odpovědích na datové otázky.
Rychlá vítězství:
Vizuální web se stává součástí znalostní báze AI. Nedopusťte, aby vaše obrázky zůstaly neviditelné.
Vážím si všech vizí do budoucna, ale dovolím si reality check.
Na co by se většina firem měla v roce 2026 OPRAVDU soustředit:
Nejdřív zvládnout základy
Teprve pak přidat AI vrstvu
Nepřekomplikujte to
80/20 AI vyhledávání pro 2026:
Nenechte se rozptýlit leskem budoucnosti od neatraktivní současné práce.
Tohle je opravdu dobrá rada. My jsme se nechali zlákat hypem a šest měsíců ztratili na pokročilých věcech.
Co skutečně přineslo výsledky:
Co zatím výsledky NEpřineslo:
Aktuálně máme AI citace u cca 12 % relevantních dotazů po zaměření na základy. Dříve to bylo téměř 0 %, když jsme honili pokročilé strategie.
Jednoduché vítězství. Pak optimalizovat.
Ze zkušenosti ve světě AI stavění, tady je můj pohled na rok 2026:
Skutečný posun není v technologii – ale v chování.
Uživatelé mění ZPŮSOB, jak hledají:
Co to znamená:
Má predikce: Vyhrají v roce 2026 ne ti s nejpokročilejšími AI nástroji. Ale ti, kdo rozumí novému chování uživatelů a tvoří obsah, který to reflektuje.
Jako bylo SEO vždy o pochopení záměru hledání – AI optimalizace je o pochopení záměru zprostředkovaného AI.
Ptal ses na metriky, tady je, co pro rok 2026 sledujeme:
Tradiční (stále důležité):
AI-specifické (nově zásadní):
Kombinovaný pohled: Vytvořili jsme dashboard, kde jsou tradiční SEO metriky vedle AI viditelnosti. Korelace je zajímavá – naše top stránky v Google jsou často nejcitovanější v AI, ale ne vždy.
Používané nástroje:
Co reportuji vedení: „Jsme druzí na Google pro [klíčové slovo] A citováni v 18 % ChatGPT dotazů na tohle téma.“
Takový kombinovaný pohled potřebují, aby pochopili naši skutečnou vyhledávací viditelnost.
Tato diskuze mi dala přesně to, co jsem potřeboval. Tady je můj prezentační rámec:
Pro CEO meeting:
1. Scéna (Co se mění)
2. Základ (Co děláme teď)
3. Roadmapa (Priority 2026)
4. Metriky (Jak budeme měřit)
Klíčové sdělení: Neopouštíme to, co funguje. Rozšiřujeme naši viditelnost i na AI povrchy. Je to evoluce, ne revoluce.
Díky všem. Teď mám mnohem větší jistotu.
Get personalized help from our team. We'll respond within 24 hours.
Sledujte, jak se mění AI vyhledávací platformy a kde se vaše značka zobrazuje. Monitorujte svou viditelnost napříč ChatGPT, Perplexity a nově vznikajícími AI vyhledávači.

Diskuse komunity o trendech v AI vyhledávání, které stojí za to sledovat. Skutečná analýza od marketérů a stratégů, které změny mají vliv na viditelnost a co je...

Diskuze komunity o budoucí odolnosti AI strategií vyhledávání. Skutečné zkušenosti stratégů s tvorbou přizpůsobitelných přístupů k AI viditelnosti, které vydrží...

Naučte se, jak vybudovat komplexní AI strategii viditelnosti pro rok 2026. Objevte 6 pilířů GEO, implementační roadmapu a nástroje pro sledování vaší značky nap...
Souhlas s cookies
Používáme cookies ke zlepšení vašeho prohlížení a analýze naší návštěvnosti. See our privacy policy.